Ouvrir le menu principal

Wikipedia β

Eune liste dé pliantes (liste des pllauntes) par nom botannique, et en les trais dgialectes :

Counteneu : Ĥâot - A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

AModifier

Pliantes en A
Nom en latîn
 
 
 
Acer pseudoplatanus sycomore x x
Achillea millefolium hèrbe au tchèrpentchi
tchèrpentchiéthe
x querpentière
tchépentchère
Achillea ptarmica aigrettes x x
Aconitum napellus bliu-bonnet
bonnet turc
x x
Adiantum capillus-veneris capillaithe x x
Aesculus hippocastanum chât'nyi à j'va
chât'nyi à j'vaux
x castougnier à poulôin
Aethusa cynapium p'tite chue x tue-lapin
Agapanthus umbellatus bliu lis
lis d'Afrique
x x
Agrostemma githago nêle x rose de tchen
nêle
Agrostis stolonifera x x trainon, bllue herbe
Aira caryophyllea adgulle
barbe d'lièvre
finne hèrbe
hèrbe ès anges
x x
Aira praecox suthîn x x
Alcea rosea rose en bâton x passerose
Alchemilla vulgaris pentecôte x x
Allium triquetrum as sauvage x bllanche côneille
Allium neapolitanum x x betléhem
Allium ursinum ail des ours x x
Alyssum saxatile safran
poudre d'or
x x
Amaranthus retroflexus chuchot x x
Amaryllis belladonna belle-toute-nue x belladounnes
Ammophila arenaria blianc jonc
blianc jontchet
melgreu
milgreu bllànc-jontchet
milgré
millegreux
Anagallis arvensis baronmette ès pouôrres gens
breunette
hèrbe d'pépîn
mouéthon
pîmpèrné
pîmpèrnelle
pîmprénelle
piprénelle
sèrcl'ye d'pépîn
x pimpernelle
Anchusa arvensis p'tite g'linne x bouarâge sauvâge
Anemone nemorosa anémône
anémône du bouais
x animône
Anemone ranunculoides anémône d'la sînmie
sînmie
x x
Angelica sylvestris graslard x x
Anisantha diandra droe x x
Anisantha sterilis droe x x
Anogramma leptophylla capillaithe x x
Anthoxanthum odoratum tchiândent qùyin-dent x
Anthriscus cerefolium chèrfi cherfeu cherfieil
chue
Antirrhinum lapîns x x
Antirrhinum majus bé d'lièvre
dgeule-dé-lion
p'tits lapîns
x goule dé lliaon
Apium graveolens ache
céléri sauvage
x arche
Apium inundatum pavet
sûthe-ieau
x bêle
Apium nodiflorum bêle x bêle
Aquilegia vulgaris colombinne
vièrs garçons
x herbe d'lliaôn

(crouésie à féchounaer dé C à Z)

BModifier

CModifier

Latîn      
Cakile maritima julienne
Calendula officinalis soucique soucique, murlu
Calluna vulgaris brüethe bérouelle, brinche
Calystegia sepium manchettes dé la Vièrge, veîl'ye, belle-dé-jour, belle d'un jour, cannes à lait vaîle, pâlotte
Calystegia soldanella veîl'yes dé sablion, belle d'un jour
Campanula medium clioches, rose dé papi, cliochettes cllochaettes
Cannabis sativa canvre caunfe cannivet
Capsella bursa-pastoris pid-d'ouaîsé, bourse pi d'mouissaon, p'tit c'psilaire
Cardamine pratensis pentecôte, coucou pouôintcoute
Carpobrotus edulis gérémienne pèrchepièrre
Castanea sativa chât'nyi castougnier
Centaurea cyanus bliuettes, boutons d'amour, boutons d'or
Centaurea nigra bourdonniéthe herbe dé flaon
Centaurium erythraea centaurée, hèrbe d'St Martin centaurée, débllomaïe
Centranthus ruber lilas d'Espangne, lîlas d'Espangne, lilas d'muthaille, lîlas d'muthaille, valérien
Cerastium biebersteinii argent
Cerastium fontanum ouothelle dé souothis
Cerastium tomentosum argent
Chamaemelum nobile canmiéthe
Cheiranthus cheiri ravenelle
Chelidonium majus hèrbe à véthues
Chenopodium album blianche s'nîle, s'nîle, têtue nère s'nile
Chenopodium bonus-henricus alouoches, aulouoche
Chenopodium murale vèrte s'nîle
Chenopodium polyspermum rouoge s'nîle, rouoge-pid
Chenopodium vulvaria bllànche s'nile
Chrysanthemum segetum mèneleu
Cichorium intybus chicôrée sauvage
Cirsium arvense tcheurdron à ouaîsieaux mauvais laitraon, p'tit cardaon
Cirsium palustre tcheurdron, mauvais tcheurdron, tcheurdron d'pré cardroun cardaon, mauvais cardaon
Cirsium vulgare tcheurdron ânyi, soudard, soudards grànd cardraon, cardraon béni, soudard
Cladium mariscus pavis
Clematis vitalba âge mûr, barbe dé l'âge mûr, barbe d'vièr bouonhomme
Cochlearia danica escorvie
Colchicum autumnale belle-toute-nue, hèrbe des veuves
Conium maculatum chue, bênarde, tue-lapîn, paînfais, chue d'fôssé chue chue
Convolvulus arvensis p'tites veîl'yes, veîl'yes dé r'lié, belle-dé-jour
Coronopus didymus cresson à couochons
Coronopus squamatus cône dé chèr
Corylus avellana codriyi
Crambe maritima chou-mathîn
Crataegus monogyna blianche êpîngne
Crithmum maritimum pèrche-pièrre
Crocus gênottes
Crocus sativus belle-toute-nue
Cuscuta epithymum touothâtre, touothée, touothelle, chaûdaîson, chaûdée, g'veux d'veuve
Cynoglossum langue dé tchian
Cyperus longus han
Cytisus scoparius genêt, genêt d'falaise bringe

DModifier

EModifier

FModifier

GModifier

HModifier

IModifier

JModifier

KModifier

LModifier

Latîn      
Laburnum anagyroides chabots, bouais à chabots, chabot, plieuthant
Lagurus ovatus babinnes-dé-lièvre pousse dé bànque
Laminaria digitata collet collet, libaoux
Laminaria saccharina collet
Lamium album blianche-ortchie
Lamium purpureum blianche-ortchie, enchens, hèrbe au cat, marquémîn, mathe-en-c'mîn, méthe-en-c'mîn, meuthe-en-c'mîn rouge ortie
Langermannia gigantea pet d'nonne, vêne-dé-loup
Lathyrus odoratus pais-flieur
Laurus nobilis louothi, louothyi laurier
Lavandula latifolia aspi, cassidonne
Lavandula angustifolia lavande cassidounne
Lavatera arborea mauve grànd mauve
Lemna minor hèrbe d'pithot herbe à piraettes
Leontodon autumnalis pîssenliet dé r'lié
Leontodon saxatilis pîssenliet d'rue
Leonurus cardiaca picot picot
Leucanthemum vulgare cobohiéthe, gros mèrgot, grand mèrgot, ièrs dé boeu bllànc murlu, marguerite
Ligustrum vulgare troène
Lilium candidum blianc lis, sâbre d'la Vièrge
Lilium tigrinum rouoge lis
Linum catharticum linnette méd'cinnale
Linum usitatissimum lîn, linnette lin
Lippia citriodora bouais d'limon, bouais limonné, vèrvaine au limon
Lithospermum grémolinnes
Lobularia maritima alysson, ris riz
Lolium multiflorum hèrbe Italienne
Lolium perenne hèrbe pèrpétuelle
Lonicera periclymenum chuchet brout-de-bique, chuchet suchet
Lotus corniculatus p'tits chabots, chabot
Lotus pedunculatus trêflye dg'ieau
Lotus uliginosus traeflle d'iaoue, iaoue
Lunaria annua monnaie dé pape
Lupinus pais lupîn
Lupinus arboreus Sims arbre à lupîns
Lupinus polyphyllus lupîns
Lychnis flos-cuculi coucou d'pré
Lycopersicon esculentum tonmate

MModifier

NModifier

OModifier

PModifier

Latîn      
Paeonia mascula pâsse-rose
Papaver dubium rose à tchian
Papaver spp pavot vamôque coque, cocquélicot,
rose dé tchen, pavot
Parietaria judaica apathitouaithe palitôle, paraitôle, pellitouaire
Pastinaca sativa pânnais sauvage
Pelargonium peltatum dgèrrue
Pelargonium quercifolium fielle dé tchêne
Pelargonium tomentosum gérémienne pépèr'mène
Pelvetia canaliculata crachet, crochet
Persicaria hydropiper tcheurrage
Persicaria maculosa paîvre à j'va
Petasites fragrans pas d'âne pas d'âne
Petroselinum crispum pèrsi persi
Phalaris arundinacea riban
Phalaris canariensis canârie
Phleum pratense coue
Phragmites australis ros ro
Phyllitis scolopendrium langue dé boeu langue dé boeu
Plantago coronopus cône dé chèr
Plantago lanceolata ancelée, néthes têtes, ouothelles dé lapîn
Plantago major pliantain pllàntain
Plantago maritima ancelée d'falaise
Poa annua hèrbe à poules
Poa humilis hèrbe d'pré
Polygala serpyllifolia stchinnancie
Polygonatum plieurs dé Jâcob, plieuthants, veuve plieuthante
Polygonum aviculare hèrbe couothante, hèrbe traînante, s'nîle à pité, s'nîle dé route, s'nîle grappue. s'nîle traînante pllatte s'nile, s'nile naeutchi, p'tite s'nile
Polypodium vulgare feûgu'thole grànd capilaire, g'vaeux du djablle
Polygonum convulvulus s'nîle
Populus alba blianc-bouais
Populus nigra peuplyi peupiller
Porphyra laciniata cliaque, cliouque
Portulaca oleracea pourpyi
Potamogeton polygonifolius vrai d'vivyi fang, vraic du vivier
Potentilla anserina argentinne
Potentilla erecta hèrbe à paralysie herbe dé paralysie
Primula veris jaune coucou coucou coucou
Primula vulgaris pâqu'roles, pâqu'tholes, pieunm'tholes, pip'roles, pip'soles, pip'solles, piptholes, preunole, prînmeroles, prînm'noles, prînm'soles, prînm'tholes, prunm'noles, prunoles, coucou promiole, prugnole paqu'rolle
Prunus cerasus badgiole
Prunus laurocerasus louothi d'Espangne
Prunus lusitanica louothi du Portûnga
Prunus spinosa néthe êpîngne, preunelle nère épaegne
Pteridium aquilinum feûgiéthe
Pyrus paithyi sauvage pèrier, priller

QModifier

RModifier

SModifier

Latîn      
Salix cinerea saux, saûze
Salix viminalis ôsyi
Salsola kali geon d'mielle
Salvia officinalis sauge saouche
Salvia microphylla p'tite sauge p'tite saouche
Salvia verbenaca hèrbe à la danme saouche
Sambucus nigra seu
Sanguisorba minor salade
Sansevieria Langue à la belle-méthe
Santolina chamaecyparissus lavande cotonnée
Saponaria officinalis mains jointes
Sarracenia purpurea soulié d'la Vièrge
Satureia hortensia paîvre d'âne
Satureia montana paîvre d'âne
Scabiosa diamants
Scrophularia nodosa herbe dé cràmpe
Scrophularia scorodonia orvale
Sedum acre corînthe à poules, hèrbe ès tuilles, jaune pain à crapauds, pèrche-pièrre
Sedum anglicum tête dé souothis, pain à crapauds, hèrbe d'souothis pôin d'souoris
Sedum reflexum dent d'couochon groumil
Sedum telephium corpid
Sempervivum tectorum jombarbe
Senecio jacobaea entaillies, gros s'nichon
Senecio vulgaris s'nichon snichaon
Silene dioica iliets d'fôssé, p'tite molène, rouoge coucou, vièrs garçons violaette dé châté, violaette dé fossaï
Silene latifolia vieil'yes fil'yes
Silene uniflora blianc coucou, blianches femmes, d'mouaîselles, iliets d'rotchi, bouonnefemmes eillet d'caoute
Sinapis arvensis bra, bréha quéloque moutarde, berzac
Sinarundinaria ros d'gardîn
Sisymbrium officinale pid-d'ouaîsé
Smyrnium olusatrum alisandre, alissandre alisàntes
Solanum capsicastrum âmes au Mont, amômonts, mamonts
Solanum dulcamara amièrdoux, douoche-améthe, mèrdou amerdaon, morelle, amerdou
Solanum nigrum vèrjus au dgiâbl'ye morelle, creve-coeur
Solanum tuberosum patate patate
Solidago virgaurea vèrge d'or, vèrgue d'or
Sonchus arvensis laiteron
Sonchus oleraceus laitraon
Spergula arvensis hèrbe à mille noeuds, pouoillet, sèrcl'ye à mille noeuds
Stachys palustris orvale coummère
Stachys sylvatica ortchie puante, hèrbe d'couochon, enchens ortie puànte
Staphylea pinnata paqu'nôte
Stellaria media meurdron moudraon
Symphytum officinale console grànd consoule
Syringa vulgaris lilas, lîlas lilas

TModifier

UModifier

VModifier

WModifier

XModifier

YModifier

ZModifier